De Zomerdriehoek

De Zomerdriehoek

De zomerdriehoek is technisch gezien geen sterrenbeeld, maar een asterisme. Desalniettemin plaats ik hem wel in deze categorie. De zomerdriehoek bestaat uit de 3 sterren (bijbehorende sterrenbeeld): Vega (Lier/Lyra), Deneb (Zwaan/Cygnus) en Altair (Arend/Aquila). De zomerdriehoek staat in de zomer praktisch boven ons hoofd, tenzij je op het zuidelijk halfrond je vakantie viert. Dit is de reden dat het de zomerdriehoek wordt genoemd.

 

In 1816 was Johann Elert Bode de eerste die de 3 sterren met elkaar verbond, hoewel hij er geen naam aan gaf. J.J. Lithow gaf pas in 1866 een naam aan het figuur: Opvallende Driehoek. In 1920 noemde de Oostenrijker Oswald Thomas het figuur het “Großes Dreieck” (Grote Driehoek), in 1934 veranderde hij het naar “Sommerliches Dreieck” (Zomerdriehoek). De naam Summer Triangle werd bekend door Sir Patrick Moore, maar die heeft de naam dus nooit bedacht. Voordat we GPS hadden noemden de vliegers bij de USAF (US Air Force) het “The Navigators Triangle”.

Verder zijn het dezelfde sterren die gebruikt worden in de Chinese legende van De weefster en de koeherder (Engels: The Weaver Girl and the Cowherd, Traditioneel Chinees: 牛郎織女, Vereenvoudigd Chinees: 牛郎织女) dat ongeveer 2600 jaar geleden bedacht is en daarnaast ook behoort tot de 4 grootste Chinese volksverhalen.

Vragen? Stel ze hieronder.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s